CAMU CAMU sproszkowane jagody 100% 50g Zobacz większe

CAMU CAMU sproszkowane jagody 100% 50g

Nowy produkt

Camu camu to jagody, których działanie i właściwości lecznicze znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej od setek lat.

Więcej szczegółów

100 Przedmioty

Dostępny

5,40 zł brutto

Więcej informacji

Camu camu to jagody, których działanie i właściwości lecznicze znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej od setek lat. Jagody camu camu, które należą do grupy superfoods, czyli superżywności, mają wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim są skarbnicą witaminy C, a także beta-karotenu i przeciwutleniaczy. Jakie jeszcze wartości odżywcze mają owoce camu camu? Jakie jest ich działanie lecznicze? Gdzie można je kupić?


Camu camu (Myrciaria dubia) to krzew rosnący w południowoamerykańskich lasach deszczowych. Wytwarza owoce, które rdzenne plemiona amazońskie zbierają, suszą i stosują jako lekarstwo. W medycynie naturalnej jagody camu camu znajdują zastosowanie w leczeniu astmy, przeziębienia, obrzęków, zapalenia wątroby oraz zwyrodnieniowej choroby stawów. Pomagają też w ochronie mózgu i układu nerwowego przed chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak choroba Alzheimera i demencja.

Camu camu - skarbnica witaminy C
Owoce camu camu odznaczają się bardzo wysoką zawartością witaminy C. Specjaliści zgodnie twierdzą, że jej ilość zależy od stadium dojrzałości owoców. Jednak różni badacze podają różne dane. Według brazylijskich naukowców z The National Institute of Amazonian Research, w 100 g świeżych, dojrzałych owoców znajduje się 1150 mg witaminy C, a w niedojrzałych (zielonych) - 1230 mg.¹ Z kolei według badaczy z Korei Południowej i Bangladeszu, w 100 g dojrzałych owoców jest 2061.01 mg witaminy C, a w niedojrzałych, zielonych 1910.31 mg/100

  • Komentarze ()