Imbir mielony 1000g Zobacz większe

Imbir mielony 1000g

Nowy produkt

Imbir jest coraz chętniej stosowany przez Polaków. Nie tylko jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaczynamy również doceniać i korzystać z właściwości zdrowotnych imbiru.

Więcej szczegółów

100 Przedmioty

Dostępny

21,00 zł brutto

Więcej informacji

Imbir jest coraz chętniej stosowany przez Polaków. Nie tylko jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaczynamy również doceniać i korzystać z właściwości zdrowotnych imbiru. Herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień i grypy, bólu gardła czy brzucha. To jednak nie wszystkie zalety drogocennego korzenia imbiru. Dowiedz się więcej o imbirze.

Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. Chiny, Arabia czy Indie znają właściwości lecznicze imbiru od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono imbir do drugiej klasy, czyli łagodzącej ciężkie choroby.

W zachowanych pismach wspomina się o właściwościach imbiru leczących dolegliwości żołądkowe. Średniowieczna Europa poznała imbir dzięki lekarzowi Awicennie, który opisał zdrowotne właściwości imbiru. Później stał się przedmiotem handlu. Dziś imbir uprawia się w Chinach, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce i Tajwanie. Obecnie imbir jest powszechnie używany jako surowiec leczniczy i przyprawa.

Kłącze imbiru wykorzystuje się w lecznictwie. Imbir można kupić w sklepach zielarskich, spożywczych i marketach. Co takiego zawiera imbir? Przede wszystkim olejek eteryczny oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy – gingerol. To dzięki niemu imbir ma ostry smak. 100 g imbiru zawiera około 67 kcal, 2,3 g białka, 0,9 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 20 mg wapnia, 3,5 mg żelaza, 405 mg magnezu.

  • Komentarze ()